Jeże to wielbiciele owadów i robaków.
Ich ulubionym pokarmem są dżdżownice, dlatego najczęściej spotkamy jeża po deszczu, gdy dżdżownice wychodzą z ziemi, jeż rozpoczyna wtedy polowanie. Do innych ulubionych dań należą ślimaki, dzięki czemu lubimy jeże gościć w naszych ogrodach, ponieważ zjadają szkodniki niszczące rośliny. W menu jeża znajdziemy także jaszczurki, szarańcze a nawet węże – pamiętajmy, że jeże do hodowli pochodzą z Afryki, gdzie takiego pożywienia nie brakuje.
Zwierzaki lubią też pokarm roślinny: jagody, orzeszki buka (wyłącznie takie) lub grzyby. Natomiast bajką jest, że jeże lubią jabłka.
Bardzo rzadko zadowalają się mniejszymi gryzoniami lub ptasimi jajkami – jeśli już, to jeż zje wyłącznie takie z pęknięta skorupką, ponieważ nie jest w stanie sam się przez nią przegryźć.
Pamiętajmy, aby nigdy nie dawać tym zwierzętom mleka do picia/. Nie tolerują laktozy i mogą się poważnie rozchorować. Jedynym napojem odpowiednim dla jeży jest zwykła, świeża woda. Przegotowana woda zapobiegnie osadzaniom się kamienia nazębnego.
Karmy przygotowane specjalnie dla jeży mają dodatki zbóż, olejów i tłuszczy, witamin i mikroelementów, aby dostymulować jego zdrowie.
Karmę zawsze podajemy w temperaturze pokojowej, jeż nie powinien dostać niczego z lodówki.
Aby urozmaicić jeżowe menu, możemy podać mu ugotowana marchewkę, gotowane serduszka drobiowe lub mięso drobiowe bez soli czy jajko na twardo. Z żywych pokarmów dostępnych w sklepach zoologicznych wybierzmy drewnojady lub mączniaki.
Zadbajmy o to, aby pokarm był pokrojony w małą kostkę oraz aby był zawsze świeży. W przypadku suchej karmy, dawkowanie to koło 2 łyżeczek dziennie.
Pożywienie podajemy jeżowi wieczorem, ponieważ w ciągu dnia zwierzak śpi a noc to jego czas aktywności. Następnego dnia zawsze wymieńmy pokarm na świeży, pozwoli to naszemu jeżykowi długo cieszyć się zdrowiem.